Rada si práce v kuchyni zjednodušujem. A špeciálne pri zaváraní viacerých druhov ovocia sa mi nechce zakaždým umývať hrniec. Preto postupujem od najsvetlejších po najtmavšie. Neprekáža mi po marhuľovom džeme dať spustiť napríklad ríbezle.
Spracovávam len ovocie, ktoré nám záhradka dá a nevážim ho na kilá. Často mi preto v miske vystane niekoľko kusov ovocia, alebo v hrnci troška džemu, či rozvaru. Na ďalší pohárik to už nevydá.
Poznáte to?
Tak, čo s tým, keď vám už po toľkých ochutnávkach prejde chuť na sladké a vylízanie neprichádza do úvahy?
Napadlo vám pohrať sa takto so zvyškami pri zaváraní?
Ovocím, ktoré sa mi nezmestilo do pohárov na kompót, plním knedličky. U nás si už bez nich obdobie zavárania ani nevieme predstaviť. Vyskúšali sme toľko variácií, že nás ich chuť ešte neomrzela.
Jednoduchšie je urobiť zo zvyšných kusov ovocia puding. Najčastejšie ho robím zo pšena, ale môže naň poslúžiť akákoľvek menej slaná uvarená obilnina. Môžete si to vyskúšať podľa návodu v tejto eknihe.
Kompóty plním najtvrdším ovocím. Mäkké kusy spúšťam na šťavu. Zalievam ňou to isté ovocie, ale aj iné, menej šťavnaté. Vznikajú zaujímavé chuťové aj farebné kombinácie.
Má to hneď niekoľko VÝHOD.
Čas aj námahu mi najviac ušetrí, keď zvyšné kusy ovocia prihodím k inému rozvaru. Potom mám dve možnosti.
Po týchto možnostiach nie je šanca, aby mi zostalo zvyšné ovocie,
pokiaľ to nie je mojím zámerom.
Ešte tu mám pár tipov, čo so zvyšným džemom, rôsolom, výživou, či rozvarom.
Odkladám si malinké poháriky z čohokoľvek. Korenín, orieškových pást a džemíkov, ktoré väčšinou dostanem do daru z rôznych cestovateľských destinácií. Nielen preto, že sa mi páčia. Môžem v nich zavariť malinké množstvo džemu, či rôsolu… Sú z nich skvelé ochutnávacie vzorky .
Občas zavarím aj poloplný pohárik. Zatiaľ sa mi nepokazili, pokiaľ boli dobre zasterilizované. Spotrebujeme ich ako prvé.
Najväčšie potešenie mi robia dúhové poháriky. Do obľúbeného pohárika zlievam všetky zvyšky. Bez ohľadu na to, či sú redšie, hustejšie, tmavšie, či svetlejšie. Čím väčší farebný aj chuťový kontrast, tým lepšie. Vrstvím jeden po druhom. Výsledok je pre mňa vždy prekvapivý. A keď si v zime niektorý z nich otvorím, je to pre mňa malý sviatok.
Rozvary, rôsoly, výživy a džemy vrstvím aj do desiatových dezertov inšpirovaných známym tiramisu.
Niekedy si zámerne nechám viac kompótu či rôsolu na ozdobu pudingu, či iného dezertu. Čerstvý chutí najlepšie.
Pokiaľ ovocie prešlo varom aspoň 10 minút a nemám už ani čistý zaváraninový pohárik, jednoducho zvyšky vylejem do akejkoľvek sklenenej nádoby. V chladničke vydrží minimálne týždeň. Postupne ho míňame na raňajkovú kašu, chlebík, či palacinky…
Zatiaľ mi napadlo toľkoto možností, tak nech sa tvorivosť pri spracovaní ovocia aj u vás rozhostí.
Nebaví vás do ovocia cukor a konzervanty pchať
a všetky zaváraniny podobné jak vajce vajcu mať?
Čo vám dozrelo v záhradke oberte
a na kurz do Kremnice k Ľubke sa vyberte.