Ľúbivá živá výŽIVA

Vegánska makrobiotika v skratke

Doslovný preklad znamená VEĽKÝ (makros) ŽIVOT (bios).
Je to životný štýl zaoberajúci sa vyváženou výživou a liečbou rešpektujúci zákony vesmíru a prírody.
Pozná tajomstvá prírodných surovín, ako nimi rovnováhu v zdraví obnoviť.

Vegánsku makrobiotiku by som v stručnosti opísala takto...

  • je to celostný prístup k obžive
  • s plnohodnotným zastúpením živín (bielkovín, cukrov, tukov, vitamínov, minerálov...)
  • v súlade s orgánovými hodinami človeka,
  • ktorý kombinuje jednotlivé suroviny tak, aby sa vzájomne podporovali a energeticky zharmonizovali.

Čím viac harmónie dostaneme na tanier, tým viac zharmonizujeme svoj organizmus a tým viac harmónie sa prenesie do našej reality.

HARMÓNIA NA TANIERI = HARMÓNIA V ŽIVOTE

Makrobiotika ponúka návod na:

  • vhodné raňajky, obedy, večere v súlade s orgánovými hodinami (aby boli jednotlivé orgány podporené vtedy, keď to potrebujú),
  • základnú prípravu obilnín, strukovín, orechov, semiačok, zeleniny, ovocia tak, aby boli telu prospešné,
  • výber surovín podľa zdravotného stavu, pocitov a životnej situácie (napr. ako podporiť dokončovanie vecí, ako si zregenerovať obličky a iné orgány…),
  • rôzne postupy prípravy surovín, ktorými môžeme ovplyvniť tok energií (napr. ako získať efektivitu, rýchlosť, iný uhol pohľadu, ako sa zbaviť chaosu, zohriať…).

Nečakajte tu odborné vysvetlenie, ktoré nájdete v rôznych makrobiotických príručkách. Tie má naštudované Ľubka Balážová (majsterka zdravej výživy) a po niekoľkoročných skúsenostiach pri varení aj zžité. Preto jej v tomto smere úplne dôverujem a jej recepty, skúsenosti, rady, tipy... na stránkach do blogu zapisujem.

Kuchyňu našej spolupráce sme nazvali

Ľúbivá živá výŽIVA

ĽÚBIVÁ = ĽUBica + IVAna
živá výŽIVA = naše pokrmy sú pripravované tak, aby si zachovali ŽIVU (živú energiu)


Recept alebo naservírovaný pokrm od nás je: plnohodnotný, vyvážený, výživný, oku páčivý a hlavne chutný. Poďme si to vysvetliť...

1. plnohodnotný

Vegánska makrobiotika znamená čisto rastlinného pôvodu. Aj napriek tomu je PLNOHODNOTNÁ a veľmi ROZMANITÁ.  

  • Živočíšna zložka je nahradená surovinami z rastlinnej ríše s vysokým obsahom bielkovín - hlavne strukovinami a výrobkami z nich, najmä fermentovanými.
  • Využívame rozmanitú škálu obilnín (lepkových aj bezlepkových), strukovín a iných rastlinných náhrad mäsa, ktoré pripravujeme tak, aby ich naše telo prirodzene a jednoducho využilo.
  • Kombinujeme suroviny v optimálnom pomere, aby boli pre nás ľahko stráviteľné a poskytli nám kompletnú výživu.
  • Výber a spôsob prípravy zeleniny prirodzene prispôsobujeme aktuálnemu ročnému obdobiu.
  • Orechy, semiačka, ale aj strukoviny a obilniny pred použitím ošetrujeme, aby nám odovzdali všetky živiny.
  • Ovocie používame namiesto sladidla.

Naše bežné raňajky, obedy, večere vyzerajú takto...

2. vyvážený

Podľa nás má VYVÁŽENÝ pokrm na tanieri zastúpené všetky potrebné živiny: bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerály… v takom pomere, aký je pre nás najvýhodnejší pre zdravé fungovanie.

  • Denne si naložíme na tanier obilninu, zeleninu a bielkovinu v ideálnom pomere.
  • Denne prijímame primerané množstvo orechov a semiačok.
  • Kombinujeme suroviny a jednotlivé časti rastlinky, aby boli pokrmy vyvážené aj energeticky.

V praxi to vyzerá u nás takto rozmanito...

3. výživný

Podstata slova VVÝŽIVNÝ spočíva v tom, že si rastlinka, plod, semiačko zachováva ŽIVU = živú energiu, vitalitu, živosť, život. Pokrmy pripravené v súlade s makrobiotikou nás nielen nasýtia, ale hlavne vyŽIVUjú.

  • Pripravujeme obilniny, strukoviny, zeleninu, orechy a semiačka tak, aby si ŽIVU zachovali a nášmu telu ju odovzdali.
  • Používame postupy, ktorými ich výživovú hodnotu znásobíme (fermentujeme, nakličujeme...).
  • Chutnozdravo spracovávame aj prebytky zo záhradky.
  • Recyklujeme varené pokrmy = používame ich ako základ pre ďalší chod (napr. raňajkovú kašu ako základ koláčika, nedojedenú polievku ako základ na zeleninový nákyp…).

Takto vyzerá naša živá kuchyňa...

VERÍME, že matka Zem nám dáva všetko, čo potrebujeme k životu a NEmusíme za tým chodiť ďaleko.
Preto je pre nás prirodzené používať ovocie, zeleninu, bylinky, burinky a divokú zeleninu, ktoré obsahujú najviac vody ( = vodia informácie), čo najviac zblízka: z vlastnej záhrady, z najbližšej dediny, z nášho kraja, zo Slovenska.
Obilniny a strukoviny sú suchšie, preto si doprajeme pre spestrenie aj čosi zo vzdialenejších krajín, ideálne v rámci Európy. Koreniny používame iba v suchom stave, preto je v poriadku, ak sú zďaleka.

Už máte vytvorenú predstavu o našej Ľúbivej živej výŽIVE ?

ponúkame vám ďalšiu pridanú hodnotu

Máme po ruke veľa jednoduchých tipov a trikov, ako vyťažiť z prírodných surovín maximum:

  • možnosti, ako nahradiť jednoduchý cukor telu prospešnými sladidlami,
  • láskavejší spôsob slaného dochucovania ako alternatívy k soli,
  • správny výber olejov na tepelnú úpravu...
  • aj mäska chtivým vieme poradiť, ako si ho správne do pokrmov zaradiť.

V popise našej stránky sa dočítate, že vegánska makrobiotika je v Ľubkinom podaní šmrncnutá ajurvédou. Aj na to mám samozrejme vysvetlenie.

Samotná makrobiotika je chuťovo menej výrazná, "mdlejšia". Pre lepšie trávenie sa odporúča pomalé jedenie s dlhým prežúvaním. Pracuje v kuchyni s 5 elementami - kov, zem, voda, vzduch, oheň.
Ajurvéda naopak používa výrazné chute a vône, kladie veľký dôraz na koreniny, ktoré majú aj čistiace a antiparazitné účinky. V kuchyni pracuje s 3 dóšami, v ktorých sa rôzne kombinujú elementy - éter, vzduch, oheň, voda, zem.

  • V kuchyni spájame makrobiotiku s prvkami ajurvédy tak, aby boli pokrmy chutné a ľahko stráviteľné.

Týždenné vegánske menu vyskladané podľa makrobiotických pravidiel, nájdete v eknihe Leto na tanieri.

Makrobiotika je o výbere vhodných ingrediencií a ideálnom spôsobe ich prípravy.

  • Preto si na našich stránkach nájdu inšpiráciu aj ľudia s rôznymi portavinovými intoleranciami.
PÝTAJTE SA...
Vaše otázky sú našou inšpiráciou aj motiváciou na písanie blogových textov aj na tematické zameranie kníh. Smelo ich posielajte na mailovú adresu: makrobio@ivanadurtova.sk

V prípade záujmu nás môžete sledovať aj na sociálnych sieťach. Tešíme sa na stretnutie.

zaujal vás makrobiotický spôsob varenia?

chcete sa naučiť variť v súlade so sebou a prírodou?

VARTE S NAMI

Stiahnite si eknihu ZDARMA s získajte pravidelnú inšpiráciu, rady a tipy na každodenné makrobiotické varenie.
CHCEM VARIŤ ZDRAVO

PRÍĎTE NA KURZ

Vyberte si kurz podľa vašich preferencií a skúste makrobiotické varenie naživo s Ľubkou.
POZRIEŤ KURZY