Makrobio vegan kurzy s Ľubkou Balážovou

ako kurzy prebiehajú?
Kurzy tvoríme spoločne, preto je možné kombinovať rôzne kritériá a:
- prispôsobiť sa intoleranciám (diabetikom, celiatikom, histamínikom...),
- zamerať sa na podporu činnosti orgánov, ktoré to potrebujú (obličiek a močového mechúra, odhlienenie pľúc a hrubého čreva, regeneráciu pečene…),
- prispôsobiť sa zámeru podľa vašich potrieb (zvýšenie imunity, zníženie únavy, upokojenie emócií, zjednodušenie myslenia, optimalizácia hmotnosti…),
- vybrať si z tematicky zameraných kurzov z našej ponuky.
kde sa stretávame?
Ľubka Balážová vás s úsmevom privíta v ČAROPRIESTORE. Situovaný je v nádhernom prírodnom prostredí Kremnických vrchov. V prípade potreby vie vycestovať a urobiť kurz, či prednášku v priestore, ktorý jej poskytnete.
aká je cena kurzu?
- 6 hodinové kurzy (pečenia, kváskovania, zavárania, fermentovania) za 89 €
- 8 hodinové kurzy varenia (základné, pre pokročilých, na mieru…) 89 €, pre 1 osobu s individuálnym prístupom 121 €
- Víkendovka (od piatku večera do nedeľného popoludnia) 211 €
cena zahŕňa:
- kurzovné, použité suroviny a nápoje, celodennú stravu a nápoje, množstvo informácií a skúseností, manuál ku kurzu s receptami,
- v prípade víkendovky aj ubytovanie v domčeku na Veterníku.
ako sa prihlásite?
- telefonicky na čísle: 0907 702 182
- elektronicky na mailovej adrese: zdrava.lubka@gmail.com
TEMATICKÉ ZAMERANIE KURZOV
🥦 chutnozdravé varenie pre začiatočníkov
🍵 chutnozdravé varenie aj pre lenivých a zaneprázdnených (prakticky a jednoducho)
🍯 chutnozdravé varenie pre fajnšmekrov a pokročilých
🥗 divoké varenie = burinky, bylinky a divoká zelenina v kuchyni
🍒 spracovanie prebytkov zo záhradky
🥕 picklesy a iná fermentácia
🥧 netradičné kváskovanie nepečené, pečené i parené
🍞 jednoduché chutnozdravé pečenie pre začiatočníkov
🥨 vianočné pečenie plné fantázie
🍰 slávnostné chutnozdravé pečenie plné fantázie
🥣 voľná téma ... navrhnite, pýtajte sa

CHUTNOZDRAVÉ VARENIE PRE ZAČIATOČNÍKOV
kurz základný,
nech sa chutno-zdravo naje, kto je hladný
naučíte sa
- variť vegánsky, prirodzene zdravo, jednoducho a chutne,
- hlavné princípy vegánskej makrobiotiky s prvkami 5 elementov v kuchyni,
- optimálne zloženie denného menu,
- základné spôsoby prípravy obilnín, strukovín, zeleniny, orechov, semiačok, rias… v súlade so zachovaním ich vitality,
- ako si pomôcť výŽIVOU k lepšej imunite, k pevnejšiemu zdraviu,
- ktoré suroviny sú pre nás vhodné v aktuálnom ročnom období,
- spoločne si naživo pripravíme výživné raňajky a obed s dezertom, plné chutí a vitality podľa vášho výberu, večeru si vezmete so sebou.
CHUTNOZDRAVÉ VARENIE (AJ) PRE LENIVÝCH ČI ZANEPRÁZDNENÝCH
pokrm hoc aj rýchlo - hravo navarený,
hlavne nech je vyvážený, chutný, plný živy
naučíte sa
- variť vegánsky, prirodzene zdravo, jednoducho a chutne,
- hlavné princípy vegánskej makrobiotiky s prvkami 5 elementov v kuchyni,
- optimálne zloženie denného menu,
- základné spôsoby prípravy obilnín, strukovín, zeleniny, orechov, semiačok, rias… v súlade so zachovaním ich vitality,
- praktické recepty jednoduché na prípravu,
- “skratky” a fígle, ako si hravo zdravo navariť aj vtedy, ak máme na prípravu málo času,
- ako si pomôcť výŽIVOU k lepšej imunite, k pevnejšiemu zdraviu,
- ktoré suroviny sú pre nás vhodné v aktuálnom ročnom období,
- spoločne si naživo pripravíme výživné raňajky a obed s dezertom, plné chutí a vitality podľa vášho výberu, večeru si vezmete so sebou.
CHUTNOZDRAVÉ VARENIE PRE FAJNŠMEKROV A POKROČILÝCH
varenie pre zdravie, lokálne, sezónne, plné fantázie
nech stolovanie pre vás gurmánskym pôžitkom je
naučíte sa
- variť vegánsky, prirodzene zdravo, jednoducho a chutne,
- tvorivé uplatnenie princípov vegánskej makrobiotiky s prvkami 5 elementov,
- optimálne zloženie denného menu rozšírené o zaujímavé, menej známe “supersuroviny”,
- netradičné spôsoby prípravy obilnín, strukovín, zeleniny, orechov, semiačok, rias… v súlade so zachovaním ich vitality,
- ako si pomôcť výŽIVOU k lepšej imunite, k pevnejšiemu zdraviu,
- ktoré suroviny sú pre nás vhodné v aktuálnom ročnom období,
- čarovať s riasami, koreninami a bylinkami a použiť nezvyčajné ochucovadlá,
- spoločne si naživo pripravíme gurmánske raňajky a obed s dezertom, plné chutí a vitality podľa vášho výberu, večeru si vezmete so sebou.
DIVOKÉ VARENIE - BURINKY, BYLINKY A DIVOKÁ ZELENINA V KUCHYNI
mňamky od mamky prírody
naučíte sa
- variť vegánsky, prirodzene zdravo, jednoducho a chutne,
- hlavné princípy vegánskej makrobiotiky s prvkami 5 elementov v kuchyni,
- optimálne zloženie denného menu,
- rôzne spôsoby prípravy obilnín, strukovín, zeleniny, orechov, semiačok, rias… v súlade so zachovaním ich vitality,
- ako sa bezpečne “napásť” v prírode,
- čo je divoká zelenina a čím je pre nás hodnotná,
- rozlišovať dostupné druhy divokej zeleniny a bylín priamo v prírode v Čaropriestore na Veterníku,
- tvorivo použiť dostupnú divokú zeleninu a byliny z prírody,
- spoločne si naživo pripravíme výživné raňajky a obed s dezertom, plné chutí a vitality podľa vášho výberu, večeru si vezmete so sebou.
SPRACOVANIE PREBYTKOV ZO ZÁHRADKY
zdravo hravo nech sa bez záhady
darí zúžitkovať dary zo záhrady
naučíte sa
- ideálne spôsoby spracovania ovocia a zeleniny v súlade s princípmi vegánskej makrobiotiky,
- spoločne budeme čarovať z prebytkov (ktoré si prinesiete aj z vlastnej úrody),
- robiť kompóty, džemy, rozvary a iné rozmary z ovocia,
- tvorivo využiť alternatívne dochucovadlá a koreniny na nevšedné zaváraniny,
- jednoducho a hravo fermentovať zeleninu,
- pripravíme si aj rýchly obed s dezertom,
- spoločne pripravené dobroty si podelíme, takže si odnesiete svoje výtvory domov.
PICKLESY A INÁ FERMENTÁCIA
spoločne naživo
- vytvoríme viacero druhov rýchlokvasenej zeleniny, čiže pickles,
- vyrobíme rastlinnú alternatívu jogurtu, tvarohu, či iného kyslomliečneho produktu,
- pripravíme ľahko stráviteľné fermentované strukoviny ako základ nátierok, fašírok, iných fajnovostí,
- predvedieme výrobu dezertov z kvaseného cesta.
NETRADIČNÉ KVÁSKOVANIE NEPEČENÉ, PEČENÉ I PARENÉ
čarujeme s láskou s kváskom
spoločne naživo
- sa pohráme s láskou s kváskom na slano i na sladko,
- upečieme i naparíme si rôzne verzie chleba či “pečiva”,
- vytvoríme si zdravšiu alternatívu “langošov” či iných kváskových placiek,
- ukážeme si rôzne využitie kvásku aj bez pečenia či parenia, napríklad pri varení, pražení, fermentovaní,
- domov si odnesiete hotové výtvory aj “polotovary”, ktoré si potom každý po svojom dorobí.
JEDNODUCHÉ CHUTNOZDRAVÉ PEČENIE PRE ZAČIATOČNÍKOV
napečme si chutno-zdravé dobroty
s hravosťou a bez veľikej roboty
naučíte sa
- použiť pri pečení alternatívne zdravšie náhrady tradičných surovín (namiesto pšeničnej múky, vajec, mlieka, cukru…),
- tvoriť verzie dezertov v závislosti na rôznych obmedzeniach (bezlepkové, bezalergénové...)
- základné postupy a rozmanité spôsoby využitia orechov a semiačok pri pečení,
- použiť rôzne zaujímavé spôsoby ochutenia dezertov,
- tipy a triky, ako jednoducho formovať a tvarovať koláčiky,
- nápady na využitie rôznych netradičných surovín, ktoré zvýšia výživovú hodnotu maškŕt,
- spoločne pripravíme viacero druhov jednoduchých sladkých aj slaných dezertov,
- dostanete množstvo rád a naberiete odvahu s radosťou tvoriť v kuchyni.
VIANOČNÉ PEČENIE PLNÉ FANTÁZIE
napečme si chutno-zdravé dobroty
s hravosťou a bez veľikej roboty
naučíte sa
- základný recept na vianočné pečivo, ako ho obmieňať a tvoriť koláčiky podľa vlastných preferencií a fantázie,
- použiť alternatívne zdravšie náhrady tradičných surovín (namiesto pšeničnej múky, vajec, cukru…),
- tvoriť bezlepkové, bezalergénové verzie perníčkov a iných sušienok,
- základné postupy a rozmanité spôsoby využitia orechov a semiačok pri pečení,
- použiť koreniny a esenciálne oleje do pečiva,
- tipy a triky ako jednoducho formovať a tvarovať koláčiky,
- nápady na využitie supersurovín,
- spoločne si napečieme perníčky a rôzne iné sušienky, z ktorých ochutnávku si odnesiete domov.
SLÁVNOSTNÉ CHUTNOZDRAVÉ PEČENIE PLNÉ FANTÁZIE
naučíte sa
- tvorivo použiť pri pečení alternatívne zdravšie náhrady tradičných surovín (namiesto pšeničnej múky, vajec, mlieka, cukru…),
- tvoriť luxusné verzie dezertov v závislosti na rôznych obmedzeniach (bezlepkové, bezalergénové...)
- základné postupy a rozmanité spôsoby využitia orechov a semiačok pri pečení,
- použiť rôzne zaujímavé spôsoby ochutenia dezertov,
- tipy na jednoduché a efektné formovanie a tvarovanie koláčikov,
- nápady na využitie rôznych netradičných surovín, ktoré zvýšia výživovú hodnotu maškŕt,
- šikovné triky na jednoduché zdobenie zákuskov,
- spoločne si vytvoríme rôzne bábovčičky, rezy, torty, ktoré sú chutnou a ľahkou alternatívou ku klasickým zákuskom,
- dostanete množstvo rád a naberiete odvahu s radosťou tvoriť v kuchyni.
VOĽNÁ TÉMA
prispôsobíme sa vaším potrebám
- chutnozdravo navaríme pokrmy ušité na mieru vášmu zdravotnému stavu,
- tvorivo doplníme vaše doterajšie makrobiotické skúsenosti,
- podľa možností skombinujeme témy kurzov,
- využijeme vaše dostupné surovinové zdroje (prebytky zo záhradky...)
- domov si odnesiete ochutnávku spoločných výtvorov.
VÍKENDOVKA V ČAROPRIESTORE
- V piatok začíname spoločnou večerou, zladíme sa, pripravíme si niektoré zo surovín na sobotu.
- Ráno v sobotu pripravíme raňajky, spapáme a upraceme si po sebe.
- Doobeda sa zážitkovo naučíte variť makrobiotické šmakocinky podľa tematického výberu.
- Po obede si dáme krátku pauzu, potom zodpoviem na otázky ohľadom raňajok a obeda.
- Večeru si pripravíme spoločne.
- Po večeri podľa preferencií: terapie, prechádzka po okolí, debaty na rôzne témy, spoločenská hra, čo si vyžiadate...
- V nedeľu raňajky pripravím ja.
- Obed, vrátane dezertu, pripravíme opäť spoločne.
- Po obede tráviaca pauzička, potom pri kávičke či "nekávičke" zrekapitulujeme všetko, čo budete potrebovať zopakovať, rozšíriť, dovysvetliť..
- Domov si nabalíte chutné "nadbytky", ak nám niečo /všeličo zvýši.
- Víkendovku vieme napasovať aj na pracovné dni v týždni.
Termíny aktuálnych kurzov a iných podujatí priebežne zdieľame na sociálnych sieťach. V prípade záujmu si sledujte FB stránku Ľúbivá živá výživa. Tešíme sa na stretnutie.